lauantai 9. tammikuuta 2010

Mihin aikani katoaa?

Kirjoitin edellisen blogitekstin joskus syyskuussa. Mihin aikani oikein katoaa? Olen ollut pari viikkoa lomailemassa, kotona, ja loman alkaessa ajattelin että nythän saan tännekin aikaiseksi vaikka mitä.

Minusta on tullut jotenkin sellainen haikailija. Nettiaikani menee pääasiassa valokuvien pällistelyyn (omien!), flickriin latailuun, kommenttien kirjoitteluun, kontaktien valokuvien selailuun.. Ihasteluun. Toiveisiin että mahdollisimman moni kävisi kuviani katsomassa.

Netissä (ja flickrissä) on se hyvä puoli, etten ilman niitä olisi varmaankaan aloittanut valokuvaharrastusta näin täysillä. Ostin ensimmäisen digikamerani muistaakseni joskus 4-5 vuotta sitten. Silloin aloitin epäsäännöllisen säännöllisesti näppäilemään kuvia enemmän kuin aikaisemmin. Digikuvan helppous, se, ettei tarvitse huolehtia filmeistä.. se, että kuvia voi poistaa jo kameran näytöltä... Mutta tuolloinkin... digikuvailu oli lähinnä sitä, että kun mennään jonnekin otetaan kamera mukaan. Kun on joulu, otetaan kamera esiin. Kun on vieraita, voidaan ottaa muutama kuva. Kun on vieraita, ei oikein kehdata kaivaa kameraa esille... niin, se on se toinen vaihtoehto.

Vuosi sitten kaveri kertoi flickristä, ja 365 projekteista. Kuva kerran päivässä? Jaksaako sitä?
Silloin vuosi sitten, minulla oli elämäni 4. digikamera... Canonin Powershot, ja itseasiassa silloin minulla taisi olla jo Ixuskin. Ixuksen olin ostanut Whon Helsingin keikan takia kesällä 2007. Keikalle kun ei saanut viedä kameroita, ja minun oli pakko saada salakuljetettua sinne pieni, taskuun menevä kamera. Mitä ei pieni ihminen tekisi sankareidensa takia... Innostuin pikkuhiljaa enemmän ja enemmän valokuvaamaan. Canonin Powershot piti keväällä 2009 uudistaa uudempaan malliin... Ixus hajosi kesällä, jolloin piti hankkia uusi Ixus. Pitäähän sitä joku pieni kamera olla aina mukana...

Kesällä rupesin pohtimaan digijärkkärin hankintaa. Ajattelin että tuskin nyt välttämättä sitä ikinä tarvitsen, eiköhän se enemmän ole kuvaajasta ja aiheista, ja kärsivällisyydestä kiinni, kuin kamerasta.... Mutta... sitten menin ja tilasin moisen Hobby Hallista.

Sen myötä innostus on vaan lisääntynyt, uutena kokeiluna mukaan ovat tulleet pitkät valotusajat... Miten viehättävää voikaan olla Tammerkosken virtaus kun sen saa samettisen pehmeän näköiseksi jalustan ja pitkän valotuksen avulla.

Laiskuuttani en ole enää teettänyt kuvia, olen vain yrittänyt valita omasta mielestäni "parhaimmat" nettiin ladattavaksi. Koneella on liikaakin epäonnistuneita otoksia tilaa viemästä, pitäisi saada itsestä kiinni sen verran, että poistaisi huonot kuvat samantien.

Pitäisi varmaan viettää "kuvaton päivä", ja samalla myös "netitön päivä", "latailukielto päivä", onnistuisikohan? Voisi tehdä ihan hyvää. Tai sitten voisi tulla suunnattomia tuskia, ärtymystä, pelkoa!

Ainiin, nettilatailun myötä olen tullut kuvailuissa rohkeammaksikin, otan silloin tällöin omakuvia, eikä niidenkään latailu kaikkien nähtäväksi satu liikaa. Kun ottaa itse itsestään kuvan, sitä voi muokata, miettiä ja suunnitella oman mielensä mukaiseksi. Jos joku toinen ottaa sinusta kuvan, olet kovin haavoittuva...

1 kommentti:

  1. Nostan hattua tuolle kamera- ja valokuvausinnostukselle! Ja koska tiedän, minkälaista laatua sulta tulee, uskallan kehua täyestä syämestä :)

    Ite olen teettäny netin kautta Ifolorissa ja Extra-filmissä kuvia ja oon kyllä ollu tyytyväinen, yllätyin jopa, että Extran kuvat oli parempia. En tiä sitte, johtuko kamerasta vai tekijästä, mutta iso ero niillä oli. Pitäiski testata uudemman kerran taas molempia, että mistä se kiikasti. Johtui.

    Olen koittanu kotiväkeäki innostaa valokuvaamiseen, mutta vähän on kankeata heillä se vielä :) Ne ei näe tai ainakaan kattele ympärilleen samalla tavalla, ko jälkikasvunsa. Olivat kuitenki ostaneet uuden kameran rikkoutuneen tilalle, joten en vielä menetä toivoa.

    Omakuvia mie en kestä, siis minusta otettuja. Iskee vissiin totuus niin faffasti päin näköä :D

    VastaaPoista